Vanlige spørsmål om Sri Lanka

Sri Lanka ligger i Det indiske hav og er et øyland med en rik historie og kultur. Berømt for sin te, er Sri Lanka også hjemsted for fantastiske naturutsikter og fryktinngytende gamle templer som tiltrekker seg turister fra hele verden. Omtrent 1,9 millioner mennesker reiste til Sri Lanka i 2019.

Alle reisende som skal til Sri Lanka trenger visum i tillegg til gyldig pass for å få adgang til landet.

Sørg for å sjekke ditt eget lands reiserestriksjoner og krav knyttet til COVID-19-pandemien, samt restriksjonene og kravene til destinasjonslandet før du planlegger reisen. Husk at disse reglene kan endres, så det er viktig å sjekke dem ofte.

Hva er et Sri Lankas visum?

Et visum er et dokument som forenkler lovlig innreise for en ikke-srilankisk statsborger til landet Sri Lanka og bekrefter at den besøkende oppfyller kravene for innreise. Visumet angir også lengden og arten av en besøkendes opphold. Det finnes flere typer Sri Lankas visum: de vanligste er besøksvisum, transittvisum og oppholdsvisum. Besøksvisum gjelder for forretningsreiser og for turisme. Transittvisum er for reisende som passerer gjennom Sri Lanka på vei til et annet reisemål. Utenlandske besøkende som planlegger å bli i Sri Lanka i lengre perioder (tre måneder eller lenger) kan søke om oppholdsvisum. Ulike typer oppholdsvisum er tilgjengelige for ansatte, studenter, prester, etc.

Hva er en ETA?

Reisende som besøker Sri Lanka på forretningsreise eller på ferie i mindre enn 30 dager kan få visumgodkjenning i digital form, kjent som et e-visum eller elektronisk reiseautorisasjon. ETA eller e-visum er et enklere, raskere og mer strømlinjeformet alternativ enn en tradisjonell visumsøknad. Etter å ha mottatt ETA-godkjenning, vil besøkende få visum ved ankomst til Sri Lanka. De fleste utenlandske besøkende er kvalifisert til å søke online for en ETA. Fra og med 2012 må alle besøkende som kommer til Sri Lanka for forretnings- eller turismeformål oppnå en ETA, i henhold til Sri Lanka Department of Immigration and Emigration.

Reisende anbefales å skrive ut en kopi av sin ETA og ta den med seg på turen.

Hva slags visum trenger jeg for å besøke Sri Lanka?

Hvilken type visum du trenger for reisen til Sri Lanka vil avhenge av arten av besøket ditt. Hvis du reiser på jobb, kan du søke om forretningsvisum. Hvis du besøker av personlige årsaker som en ferie, sightseeing, besøker venner eller familie, eller andre ikke-arbeidsrelaterte reiser, kan du søke om turistvisum. Hvis du planlegger å reise til Sri Lanka for en kort periode (to dager eller mindre) på vei til et annet land, kan du søke om transittvisum.

Hvis du planlegger å besøke Sri Lanka i mer enn én måned, eller for langtidsarbeid, må du søke om oppholdsvisum.

Hvor lenge er et Sri Lanka-visum gyldig?

Ulike typer visum er gyldige i ulik tid. Turistvisum og forretningsvisum er gyldige i 30 dager etter ankomst til passsjekken på Sri Lanka. Transitvisum er gyldig i 48 timer. Det er mulig å forlenge visumet ditt i opptil 90 dager ved å besøke Immigration Service Center i Colombo, Sri Lanka og be om en forlengelse. Merk at ETA er gyldig i inntil seks måneder før ankomst til Sri Lanka, og visumet vil utløpe 30 dager etter ankomst med mindre det forlenges.

Hvor mye koster et Sri Lanka-visum?

I følge det srilankiske departementet for immigrasjon og emigrasjon koster turistvisum for besøkende utenfor South Asian Association for Regional Cooperation $35,00 (priser oppført i USD). Forretningsvisum for besøkende utenfor SAARC koster $40,00.

Transitvisumet er gratis.

En utenlandsk besøkende som oppholder seg på Sri Lanka uten gyldig visum vil bli belastet 500 USD i straff i tillegg til visumgebyret. Ytterligere avgifter vil påløpe for å forlenge visumet utover den første 30-dagers perioden.

Oppholdsvisum er dyrere enn besøksvisum. Oppholdsvisum varierer fra $100-200,00, avhengig av visumklassifiseringen. Noen unntak finnes; for eksempel frafalles visumsøknadsgebyret for utenlandske ektefeller eller forsørgede barn av srilankiske statsborgere.

Gebyret for visumsøknad kan ikke refunderes.

Når bør jeg søke om visum til Sri Lanka?

Du kan søke om en ETA før du kjøper flybilletter eller bestiller en flyreise. De fleste ETA-søknader behandles innen få dager og er gyldige i inntil seks måneder før ankomst til Sri Lanka. Så det er lurt å søke om din Sri Lankas ETA ikke mer enn seks måneder før reisen din, men minst en måned før avreise, i tilfelle uventede forsinkelser.

Hvor lang tid tar det å få et Sri Lanka-visum?

I de fleste tilfeller behandles Sri Lanka e-visum/ETA-søknader på mindre enn 72 timer.

Hvordan søker jeg om visum til Sri Lanka?

Du kan søke online om et ETA/visum på den offisielle nettsiden til Sri Lanka Department of Immigration and Emigration. Du trenger et kreditt- eller debetkort for å sende inn betaling ved søknadstidspunktet. Du må også oppgi passinformasjonen din.

Hva er det offisielle nettstedet for et Sri Lanka-visum?

Alle Sri Lankas ETA-søknader bør behandles gjennom den offisielle elektroniske reiseautorisasjonssiden (ETA) til Department of Immigration & Emigration (DI&E) i Den demokratiske sosialistiske republikken Sri Lanka: http://www.eta.gov.lk/ Mens tredjeparts nettsteder lar deg søke om og betale for en ETA for å besøke Sri Lanka, anbefales besøkende å gå gjennom det offisielle Sri Lankas ETA-nettstedet.

Hvordan sjekker jeg om mitt Sri Lanka visum er gyldig?

Du kan sjekke visumets gyldighet online på: https://eta.gov.lk/etaslvisa/pages/checkStatus.jsp

Du må oppgi passnummer, opprinnelsesland og ETA-bekreftelseskode hvis du har det.

Trenger jeg både en ETA og et gyldig pass for å reise inn i Sri Lanka?

Ja. Du trenger en gyldig ETA (ETA er gyldig i 6 måneder før innreise til Sri Lanka) og et pass som er gyldig i minst seks måneder etter ankomstdatoen til Sri Lanka.

Ved innreise til Sri Lanka trenger du din ETA, passet ditt og bevis på returreisebestilling.

Hvor lenge kan jeg bli i Sri Lanka på visum?

Du kan bo på Sri Lanka i 30 dager med turistvisum eller forretningsvisum. Dersom du ønsker å bli lenger, må du søke om forlengelse av oppholdet på Immigration Service Center i Colombo, Sri Lanka.

Hva kan jeg gjøre hvis min Sri Lankas visum/ETA-søknad blir avvist?

Hvis søknaden din blir avvist fordi du feilaktig har oppgitt feil informasjon, kan det hende du kan korrigere den uriktige informasjonen ved ankomst. Kontakt Sri Lankas konsulat i ditt land eller nærmeste Sri Lankas oversjøiske misjon for å få hjelp.