Vietnam har gjenåpnet sine grenser for vaksinerte internasjonale besøkende

For første gang siden midten av 2020 gjenåpner Vietnam gradvis reiselivssektoren for å ønske utenlandske besøkende velkommen. Ifølge avisen Nguoi Lao Dong var det allerede to flyvninger med utenlandske turister fra Sør-Korea og Japan. De landet vellykket i den sørlige kystprovinsen Khanh Hoa.

Vietnam sluttet seg til de asiatiske nabolandene som den siste nasjonen som åpnet sine grenser. Fullvaksinerte reisende kan besøke uten den obligatoriske 14-dagers karantene.

Ved ankomst vil utenlandske besøkende trenge en COVID-19 RT-PCR-test. De må også fremlegge bevis på en negativ test minst 72 timer før avgang og full vaksinasjon ikke mindre enn 14 dager før flyturen.

Hvis testen er positiv, vil de trenge isolasjon på et karanteneanlegg og gjennomgå behandling under strenge tiltak.

Kultur-, idretts- og turismedepartementet presiserte også at dersom besøkende hadde fått covid-19 tidligere, burde de ha et friskmeldingsbevis. Utstedelsesdatoen bør være minst seks måneder før flyturen.

Besøkende trenger også medisinsk eller reiseforsikring som inkluderer COVID-19-behandling, med et minimumsansvar på $50 000.

Denne avgjørelsen fulgte Thailands trekk for å ønske turister velkommen til noen områder, for eksempel Phuket-øya i sør. Neste trekk var å åpne mer fremtredende steder som Bangkok sent i fjor.

Den vietnamesiske regjeringen godkjente at internasjonale flyvninger gjenopptas. De kan operere mellom Vietnam og utvalgte destinasjoner fra 1. januar 2022. De første ni destinasjonene som ble godkjent var:

Tokyo Seoul San Francisco eller Los Angeles
Taipei Beijing eller Guangzhou Singapore
Phnom Penh Bangkok Vientiane

Vietnam måtte innføre strenge grensekontrolltiltak ved utbruddet av pandemien for å forhindre spredning og kontrollere infeksjoner. Selv om flyttingen var vellykket i utgangspunktet, fikk reiselivsnæringen et betydelig slag.

Tidligere genererte reiselivssektoren rundt 10% – 12% av BNP, tilsvarende 31 milliarder dollar i inntekter fra 18 millioner utenlandske besøkende. I 2020 og 2021 var inntektene på et lavt nivå noensinne, med bare rundt 3,8 millioner utenlandske besøkende.

Landet øker covid-19-vaksinasjonsraten fra bare 13% for å ta igjen andre asiatiske land.

Vietnams strategi for gjenåpning

Vietnams strategi er å ta imot fullt vaksinerte utenlandske besøkende i tre faser. Det starter med spesifikke områder som Nha Trang, Phu Quoc, Da Nang, Halong Bay, Dalat og Hoi An. Turister besøkte disse områdene på pakketurer fra 20. november i fjor.

Andre fase starter fra januar 2022, hvor flere områder vil være åpne for besøkende. Innen juni eller juli 2022 er forventningen at landet skal være fullt åpent.

Tidligere krevde innenlandske flypassasjerer full vaksinasjon for å reise. Samferdselsdepartementet opphevet denne restriksjonen fra 21. oktober i fjor.

Imidlertid trenger passasjerer fra områder under låst eller høyrisikoområder fortsatt en negativ COVID-19-test. Testen bør være minst 72 timer før flyturen.

Passasjerer som kommer fra andre områder krever et gyldig gjenopprettingssertifikat for COVID-19. De bør også ha bevis på vaksinasjon og en negativ COVID-19-test.

Vietnam utstedte også midlertidig anerkjennelse av covid-19-vaksinesertifikater fra 72 land. Fullvaksinerte besøkende fra visse land kan besøke Vietnam. De er

 • Canada
 • Frankrike
 • Tyskland
 • USA
 • Storbritannia
 • UAE
 • Kambodsja
 • Italia
 • Singapore
 • India
 • Sør-Korea, og
 • Thailand

Gjennom en uttalelse bekreftet regjeringen at landet bare er åpent når det er virkelig trygt. Han bemerket at landet beveger seg trinnvis, forsiktig, men fleksibelt tilpasser seg reelle situasjoner med pandemien.

Internasjonale flyreiser

Civil Aviation Authority of Vietnam (CAAV) ga ut en melding om at gjenåpning av grensen vil skje i to faser.

De planlegger også å oppheve karantenekravet for alle fullvaksinerte utenlandske besøkende. Målet er full gjenåpning av landet innen juli 2022. I stedet for karantene foreslo departementet COVID-19-testing før avreise og etter ankomst.

Den første fasen innebærer å gjenåpne grensen til bestemte byer. Disse byene har viktige politiske og økonomiske forhold til Vietnam. Noen av dem inkluderer Los Angeles, Beijing, Singapore og Bangkok.

CAAV uttalte at byene har betydelige utenlandske investeringer i Vietnam. De har også en veldig høy etterspørsel etter hjemsendelse på grunn av de mange vietnamesiske statsborgerne som bor, studerer og jobber i diasporaen.

Transportdepartementet foreslo også å tillate internasjonale flyvninger gjennom Vietnams primære porter. I løpet av den første fasen kan flyselskapene legge til rette for fire ukentlige flyvninger gjennom Ho Chi Minh-byen og Hanoi med rundt 14 000 passasjerer.

Den andre fasen vil gå fra januar i år eller en måned etter lansering av første fase. Flyreiser fra flere byer som Frankfurt, Moskva og Kuala Lumpur kan lande i Vietnam hvis passasjerene overholder de fastsatte kravene.

Flere vietnamesiske flyplasser som Phu Quoc vil kunne motta internasjonale flyvninger i løpet av den andre fasen.

CAAV planlegger å tillate flyselskaper å operere opptil syv flyvninger på hver rute hver uke, og bringe inn mer enn 40 000 besøkende.

Transportdepartementet og CAAV kunne imidlertid ikke avsløre ytterligere gjenåpningsplaner utover januar. Forventningen er at relevante myndigheter vil gjennomgå og vurdere situasjonen over tid. De vil da avgjøre om de vil gjenopprette driftsnivåene til slik de var før pandemien.

Fullt vaksinerte besøkende utforsker allerede Vietnam

Etter nesten to år med reiserestriksjoner, landet over 200 utenlandske besøkende på Phu Quoc i november i fjor.

Turistene nøt ferier og ferier på ulike hoteller uten to ukers karantene. Etter å ha testet negativt brukte de vaksinasjonsbevis for å delta på aktiviteter og rekreasjonsarrangementer.

Styrelederen for Vietnams administrasjon for turisme, Nguyen Trung Khanh , mottok charterflyet på flyplassen. Han forklarte at programmet er et forsøk på å forynge landets reiselivsnæring. Å gjenåpne grensene er en måte å utvikle økonomien steg for steg for å tilpasse seg den nye normalen.

Helsedepartementet bekreftet at 99 % av voksne som bor i Phu Quoc har full vaksinasjon. Dette inkluderer alle ansatte som jobber i servicebransjen.

Det er også en plan om å vaksinere barn mellom 12 og 17 år før utgangen av 2021.

Legg igjen en kommentar